För det mesta så hör man eller läser om bra saker när det gäller att starta eget företag. Det finns dock saker som det sällan pratas om och som också är en integrerad del av entreprenörskap. För att öppet kunna diskutera alla fördelar med att starta eget så startar vi först med att utfärda 10 varningar som du måste känna till i början. Var väl förberedd och följ våra tips!

1. Entreprenörer brukar inte nämna att det första du ska tänka på när du startar eget är att tänka på hur du ska ta dig ur det egna företaget.

När du startar ditt eget företag är du optimistisk och full av hopp. Du hoppas och tror att du kommer att lyckas. Det är klokt att tänka på exitstrategin redan då. Förr eller senare kan du komma till den punkten när du måste lämna företaget. Det finns många anledningar: kanske kommer du inte att lyckas, kanske bestämmer du dig för att sälja företaget, kanske ingen är intresserad av att ärva ditt företag eller någon annan anledning. Allt detta indikerar att möjligheten för ett behov av att lämna företaget är trots allt stort och troligen kommer att ske. Om du har det i åtanke kommer du att ha en tydlig bild av hela processen som väntar dig när du startar eget företag.

Detta betyder inte att du måste ha en exakt ”exitstrategi” när du har precis etablerat ditt företag, men det är viktigt att ha något sorts plan om det när du bestämmer dig för att starta eget. Oavsett hur negativ det hela låter är det viktigt att också tänka på att ha ett exitstrategi betyder inte att du har misslyckats innan du ens har börjat med ditt företag. Att ha ett exitstrategi kan också innebära att du vill hitta någon som kommer att köpa ditt företag när du når ett viss mål ett visst mål och då är det viktigt att tänka på siffrorna (balansräkning och resultaträkning) och hur du kommer att hantera det för att kunna presentera en ekonomiskt sund bild.

När du blir ägare till ditt företag blir det väldigt svårt att skilja på affärer och personliga känslor.  Detta är ytterligare en anledning till varför det är viktigt att ha en backupplan tidigt och vara medveten om att möjligheten för misslyckade när man startar eget är något som händer och inte ta det personligt.

Genom att ha en reservplan och vara förbered på att möjligheten att misslyckas trots allt finns där så kommer ett eventuellt misslyckande lämna små spår för ditt framtida personliga och affärsliv. Om du har planerat noga så har du satt en brytpunkt, en gräns till hur stort lån du är villig att ta , vilka lån du är villig att överväga och ha definierade prioriteringar och signaler från marknaden som du kommer att följa.

2. Entreprenörer brukar inte nämna att småföretag knappast har råd med att ha skulder

Det är troligt att dina potentiella kunder redan har deras behov tillgodosedda, behov som du tänker tillgodose med dina tjänster eller produkter, med samma eller liknande produkter/tjänster som redan finns på marknaden. Principerna för marknadsutbyte fungerar utan dig. Vad är din avsikt? Att få så många kunder som möjligt och behålla dem, enkelt uttryckt, för att tillgodose deras behov. Problemet är att du är ny på marknaden och måste tänka på hur du ska informera marknaden om ditt företag och dina produkter/tjänster. Marknadsföring och marknadsintroduktion skapar kostnader som du måste räkna med vid lanseringen och i början kommer dessa kostnader att vara högre än dina intäkter, över tid, om du skickar rätt signal till marknaden och tillgodoser kundernas förväntningar kommer intäkterna att växa mycket snabbare och öka chansen att gå från förlustzonen till vinstzonen.

Det här är en berättelse om att inte bli skuldsatt. I de flesta fall använder företagare olika lånemodeller för att täcka uppstartskostnader. Genom att låna skapar du nya kostnadsposter som har sin egen löptid och som du måste täcka. Samtidigt är det osannolikt att en bank eller annan finansiell institution kommer att godkänna ett lån utan att du har belånat en bra del av din egendom.

Avsikten är inte att avskräcka dig, utan att introducera dig till saker som realistiskt kan hända dig. Vårt råd är att starta ditt företag med så lite lån som möjligt. Om du behöver ytterligare ekonomiska resurser – gör först en detaljerad plan över kostnader och intäkter som väntar dig och fatta ett beslut baserat på en konservativ prognos.

3. Entreprenörer brukar inte nämna att marknaden är mycket fientlig

När du startar ditt eget företag är du medveten om att det finns konkurrens på marknaden. Dina framtida konkurrenter har samma avsikt som du, att ta så många kunder som möjligt åt sig själva och göra vinst. Vad du behöver veta just nu är att dina konkurrenter är allt annat än dina vänner men det är inte dina potentiella kunder heller.

Vad gör dina konkurrenter? De sänker priserna under gränsen för din brytpunkt, berättar för kunderna att du har produkter/tjänster av dålig o kvalitet, berättar för dina leverantörer att du har ekonomiska problem och betalar dina räkningar med stora förseningar. Chansen att bli attackerad och hotad är stor och du är ofta inte ens medveten om vad som kan vänta dig på marknaden.

Men ju längre du är med i ”spelet”, desto mer lär du dig och hur du bekämpar konkurrensen. Du har också konkurrenter och du vill att de ska försvinna från marknaden. Om du slår tillbaka eller om du spelar rättvist medan de attackerar dig – det är upp till dig att bestämma. Vår praxis har visat att oavsett hur mycket alla klagar på konkurrenter och orättvist spel, så byggde alla som var ihärdiga och hade ett starkt motiv att överleva sin egen kampmodell. Om du fortfarande är kvar efter ett tag betyder det att du är på en väg att acceptera marknadens principer.

Hur är det med kunderna då? De köper utan dig. De finns på marknaden och de vill tillgodose deras behov på bästa möjliga sätt och det ska kosta så lite som möjligt. Ditt mål är att sälja dem en produkt/tjänst och ta pengarna. Kunder undersöker, besöker olika företag, deltar i alla kampanjer, shoppar runt eller köper ingenting, eftersom de bara gör det som ger dem personlig tillfredsställelse och nytta. De kommer bara att köpa av dig om du ger dem en bra anledning – det bästa priset, den bästa kvaliteten, bra service, eller vad de än vill – och de kommer att köpa från dig tills de upptäcker att någon annan kan erbjuda dem mer och bättre än dig. De bry sig inte om du går med vinst eller förlust. Om du misslyckas kommer de flesta av dem att komma till slutrean och vara glada över de ytterligare fördelar de har fått av ditt misslyckande genom att köpa på rea.

Ju tidigare du förstår detta, desto mer realistiska kommer dina förväntningar att vara och du kommer att inse att du är den enda personen som bryr sig om att ditt företag ska lyckas, och därför den enda personen som måste leda verksamheten till framgång. Om det inte var möjligt skulle ingen någonsin lyckas!

4. Entreprenörer brukar inte nämna att du behöver veta mycket innan du startar eget

En franchise? Har du någonsin tänkt på det. De som erbjuder dig en franchise kommer att berätta hur enkelt det är, hur vem som helst kan göra det, och att på två dagars träning kommer de att lära dig allt, erfarenhet är inte nödvändigt, bara hårt arbete behövs.

Är det möjligt att starta och driva ett litet företag utan kunskap?

Alla råd av det här slaget kommer från människor som aldrig har gjort något på egen hand. Speciellt när det kommer till föreläsare som bjuder in dig till endagsseminarier där du lär dig allt om affärer och blir din egen chef på 24 timmar.

För att undvika förvirring – att starta och driva eget företag kräver mycket kunskap och kompetens. Listan är väldigt lång men bara för att nämna några saker: marknadsföring, kostnadsplanering, redovisning, skatter, anställning av medarbetare, utbildning av medarbetare, kunskap om regelverk, hitta och förhandla med leverantörer, övertyga kunder, definiera betalnings- och faktureringsfrister, fastställa löner … för att inte tala om att bara veta vilket jobb du kommer att göra och vad som faktiskt är kärnan i din verksamhet.

Lika viktigt som att ha kunskap och kompetens för ditt företag är att tron ​​på att du klarar av allt det här själv att det är en farlig affärsfälla. Någon sa en gång att det inte är den som kan som är smart, utan den som vet när han ska fråga! Var öppen för att arbeta med människor som kan hjälpa dig att täcka alla aspekter av verksamheten. Jobba samtidigt med din träning, var ”affärskunnig” och lär dig att tolka och förstå de saker som andra gör för dig.

5. Entreprenörer brukar inte nämna att kunskapen om yrket du kommer att vara i och kunskapen om småföretagsledning är olika kunskaper – som natt och dag

Många startar sina företag efter att ha specialiserat sig på ett visst yrke som anställda. Någon är mekaniker, någon servitör, elektriker, revisor, föreläsare osv. En mekaniker öppnar en bilverkstad, en föreläsare håller privatlektioner eller anordnar utbildningar, en revisor en redovisningsbyrå. Grundidén är att ge ägaren ett jobb.

Var finns faran? Att känna till verksamheten är inte detsamma som att veta hur man driver verksamheten. Det är två helt olika kompetenser. Gemensamt för dem är att båda kan läras. Det är en fråga om motivation och tid när du kommer att inse skillnaden och betydelsen av båda. Ju tidigare desto bättre!

6. Entreprenörer brukar inte nämna att lån från banker och myndigheter är begränsade

När du lyssnar och tittar på annonser och meddelanden som du får varje dag från banker och myndigheter får du intrycket att de bara väntar på din förfrågan och pengarna kommer att finnas på ditt konto.

Saker och ting fungerar dock lite annorlunda – tack och lov. Ingen kommer att ta risken för ditt misslyckande och det är därför var och en av de potentiella givarna kommer att kräva att vissa villkor uppfylls. Dina kvalifikationer, hur mycket pengar du redan har investerat och hur mycket av dina pengar du planerar att investera mer, varför just den här verksamheten, vilka kunderna är, affärsplanen, sättet att säkra pengar, kassaflödesprognosen. Om du ser alla dessa krav som någons avsikt att störa dig och få dig att göra onödiga saker, är du fortfarande inte tillräckligt mogen i dina avsikter med att starta ditt eget företag.

Personer som inte söker ett sätt att starta eget är medvetna om att de inte uppfyller villkoren, men statistiken säger att sådana personer aldrig kommer att anstränga sig tillräckligt och det är stor sannolikhet att de kommer att misslyckas även om de skulle starta eget. Människorna som aktivt söker efter ett sätt att starta eget är ”fighters”,  de är redo att investera både tid och pengar om det ligger i deras intresse, så sannolikheten för framgång är högre. Det är inte många personer som försöker att starta eget och ännu mindre som lyckas – Bli en av de som lyckas!

7. Entreprenörer brukar inte nämna att man MÅSTE förstå siffror om man vill driva eget

Siffror är affärsspråket. Allt i din verksamhet slutar med siffror och kan uttryckas i siffror – positiva eller negativa. Resultaten av varje affärssatsning uttrycks i siffror. Bankirer tänker i siffror. Produkter säljs, leverantörer och skatter betalas – vi använder siffror för allt det där och oftast – mycket! Du kommer knappast att höra affärsmän prata om affärer utan att använda siffror.

Ingen förväntar sig av er att kunna redovisning. Men du måste känna till dina ”magiska” siffror. Hur stor inkomst behöver du för att täcka kostnader, hur mycket av det uttrycks i mängden sålda produkter, med vilken marginal, hur mycket per månad … hela vägen till hur mycket vinst du räknar med och vad som krävs för att göra nya planer.

Du kan inte fatta bra beslut i affärer om du inte kan fatta bra beslut om siffror, och du kan inte fatta bra beslut om siffror om du inte kan dem.

8. Entreprenörer brukar inte nämna att du måste SÄLJA

Det är omöjligt att ha ett eget företag om man inte är redo att sälja. Folk hatar vanligtvis försäljning. De ser försäljning som något de inte vill göra eller ännu värre något som är skamlig.

Ingenting händer i affärer om det inte blir någon försäljning. Försäljningen sker när kunder bestämer sig för att ge dig pengar för produkten eller tjänsten du säljer dem. Köpare kommer inte att ge dig pengar om du inte har ansträngt dig för att sälja till dem tidigare. För att vara ärlig så finns det småföretag som upprätthålls utan försäljning, oftast serviceföretag, där den största ansträngningen är att öppna dörren och vänta på kunder. Vissa gör det, men inte länge. Utan ansträngning inom försäljning finns ingen tillväxt och kontinuitet.

Dina kunder har fler valmöjligheter på marknaden. Du är bara en av flera. Utan dig köper de fortfarande. Skäms du över dina produkter/tjänster? Är dina produkter av dålig kvalitet eller livshotande? Om inte, vad är problemet?

Låter ordet försäljning för påträngande för dig? Titta på det ur ett annat synvinkel då, du säljer inte, du möter dina kunders behov och gör dem nöjda.

En kollega sa en gång till mig, ”Det är bäst att du gör försäljning, du älskar det.” Jag svarade: ”Ja, jag tycker om att sälja.” Det verkliga svaret var att jag var tvungen att sälja.

Att starta eget och strunta i att man måste sälja är detsamma som att bygga ett hus och strunta i att man behöver ett tak.

9. Entreprenörer brukar inte nämna till dig att ingen annan än du bryr sig om ditt företag

Den vanligaste anledningen till att starta eget är motiv som: att vara ”din egen chef”, planerar tiden själv, oberoende, det bästa sättet att tjäna pengar som inte ska delas med någon, etc. Ingen säger dock att du är ensam och den enda personen som ska ta hand om alla bekymmer och problem?

Om du försöker få pengar från en bank kommer du att inse att banker fungerar utan dig och bara kommer att göra det som ligger i deras bästa intresse för att ge dig pengarna, samma situation är med statliga incitamentsprogram för att uppmuntra entreprenörskap. Om du misslyckas med att följa vissa bestämmelser i lagen kommer du snabbt att förstå hur mycket de som upprätthåller lagen bryr sig om ditt företag och hur snabbt de stänger ner ditt företag.

Samma situation är med dina kunder. Du måste övertyga dem att det du gör och säljer är för deras bästa. Föreställ dig själv för en sekund som en kund. Kommer du ihåg nån gång när ett företag där du var kund stängdes? Hur mycket brydde du dig och vad gjorde du för att hjälpa?

Ju tidigare du inser att du är den enda personen som bryr sig om verksamheten, desto snabbare lär du dig att göra de saker som är nödvändiga för att hitta, informera och sälja till din kund.

10. Entreprenörer brukar inte nämna att din förmåga att övertyga andra är avgörande för din framgång

I affärer övertygar du regelbundet andra att jobba med dig. Och allt handlar om övertalningskraften. Om du inte övertygar dem kommer de att övertyga dig.

Du övertygar banken att ge dig ett lån för att starta ett företag, du måste övertyga ägaren av lokalen att hyra ut den till dig till ett bra pris, du måste övertyga leverantörerna att lita på dig och ge dig mer tid för att betala en räkning, du måste övertyga kunder att köpa från dig. Om du har anställda måste du övertyga dem att följa affärsreglerna, att arbeta för kunden och att inte stjäla saker i företaget.

Jobbet att övertyga andra och att acceptera din syn på saker och ting i affärer tar aldrig slut. Om du är bra på det blir det mycket lättare för dig att driva ditt eget företag.

Träna och bemästra detaljer så som: förhandling, kommunikation, relationer med kollegor och kunder … det kommer att vara till stor hjälp för dig – om du inte redan är bra på det.