Det är många som har fastnat i blancolånsfällan. Några har glömt att jämföra erbjudanden innan de sökte. Andra har tagit smålån och krediter (som är dyrt totalt sett). Några har struntat i att betala avgifter och fått inkassokrav.

Det är viktigt att sätta sig in i hur man kan undgå att hamna i denna fälla. Gärna i god tid innan man skriver under ett låneavtal. Blancolån kan vara bra lån att ta, om man gör saker ordentligt.

Glömt att jämföra olika banker

I vimlet av banker och låneerbjudanden är det lätt att göra fel. Därför är det några saker som man alltid bör göra innan man ansöker om lån. Det är bra att jämföra vissa nyckeltal för olika blancolån. Det finns små blancolån och det finns stora lån. Regeln om jämförelse är en gyllene regel för alla. Oavsett storlek på lånet ska man göra samma förarbete. Detta gäller också oavsett bankernas behandlingstid eller utbetalningstid.

Det du i första hand ska se på är vilka villkor bankerna har för sina lån. Här kan det variera mellan åldersgränser med mera. När du har hittat banker som du uppfyller villkoren hos kan du ansöka och därefter jämföra olika låneerbjudanden.

 

blancolån

Bortglömda kostnader för blancolån

En del glömmer att se på den totala kostnaden. Vilka kostnader ett blancolån har kommer att variera mellan olika lån. Kanske har man inte sett på sambandet mellan avbetalningstid och räntenivån och vad det gör för den totala kostnaden.

Var också noga på att skilja mellan realräntan och den effektiva räntan. Realräntan är utgångspunkten, men inte den räntan du till slut får. Det är den effektiva räntan som är intressant. I den effektiva räntan kommer du att hitta uppläggningsavgifterna och betalningsavgifterna inbakade.

Ränteexemplen kan endast användas för att få en idé om priserna. Det är först när man mottar ett erbjudande på blancolån som man kommer att få de reella kostnaderna. Dessa kommer att variera utifrån hur bankerna värderar din ansökan. Varje sökande värderas individuellt och på varje sökande görs en kreditupplysning. Utifrån denna värderingen kommer bankerna att ge dig ett erbjudande på blancolån. Du är kan självklart förkasta erbjudandet eller godta det.

Tagit ett för stort lån

En del låntagare har tagit ett större lån än nödvändigt. Sök därför inte om lån som är större än den summan som du faktiskt har behov för. Räntorna på lånet kan vara låga, men den totala kostnaden på ett stort lån kan bli kostsamma.

När du har fått lånet och ska betala av det – varför inte betala av lite snabbare än vad som är tänkt? Det kommer över tid att bespara dig en del utgifter. Speciellt gäller det vid ett stort blancolån med lång avbetalningstid. Även en hundralapp här och där kommer att vara till hjälp.

Är du osäker på vilken summa du behöver? Då kan ett blancolån i form av kredit vara en lösning. Bland annat Re:member och Ikano Bank erbjuder sådana krediter. Det går till så att du söker om en lånesumma, men du betalar bara ränta för den summan som du utnyttjar. Du kan använda en del av lånet (eller hela) och sedan betala in. Inom en viss period behöver du inte ansöka på nytt om du vill förnya krediten.

För många smålån

Har du många smålån kommer det över tid att vara kostsamt. Därför kommer det att vara ett ekonomiskt bra drag att samla smålån. Det gör man genom att skuldfinansiera. Erbjudande om skuldfinansiering eller hopslagning av lån kommer du att hitta hos ett urval av banker. Banker som Bank Norwegian och Santander Consumer samt lånemäklare som Lendo kan hjälpa dig med detta.

Fått betalningsanmärkningar och inkassokrav

Här är den verkliga fällan med lån utan säkerhet. Lyckligtvis är den lätt att undgå. Betala avgifterna och riskera inte en betalning. Glömmer du en avgift är det inte en katastrof, men det bör undvikas till förmån för din kreditvärdighet. Banken skickar en påminnelse till dig och saken är löst så snart du har betalat. Det är när du inte betalar påminnelsen som kravet kommer att gå vidare.

När du får ett krav från en inkassobyrå är det ändå möjligt att lösa det. Du ska enligt god inkassosed ha en tidsfrist på minst 8 dagar från det att inkassokravet skickats för att betala summan. Datum för sista betalningsdagen måste framgå. Betalar du inte innan det uppgivna datumet är inkasso och kanske en senare betalningsanmärkning är ett faktum. Betalar man inkasso och det inte går till Kronofogden blir det ingen betalningsanmärkning.

Har du hamnat i en sådan situation? Några erbjuder blancolån för att lösa ett inkassokrav. Bland annat långivarna Nordic Lån och Ferratum. Dessa blancolån kan kräva en säkerhet som pant som till exempel din bostad eller annan egendom.

Undgå blancolånsfällan

Självklart vill ingen hamna i en svår ekonomisk situation. En kort summering på hur du undviker detta blir då alltså: jämför olika låneerbjudande, se på den totala kostnaden, låna inte mer pengar än vad du behöver, betala av lånet snabbare och låt inte obetalda krav gå vidare till påminnelser och inkasso. Dyker det upp problem med betalningen, kontakta banken. De allra flesta banker är villiga att hjälpa dig med att hitta en lösning.