Känns det tråkigt att återvända till jobbet är det dags att börja se sig om efter ett nytt jobb. Med ett bra CV öppnar sig arbetsmarknaden på ett helt annat sätt. Du kanske inte får det första jobbet du söker men en erfarenhet rikare gör att du blir bättre, för det är en konst att söka jobb. Det första som du bör lägga ner din energi på är att skriva ett fantastiskt bra CV. CV är vad arbetsgivaren kommer att läsa och fångar det inte hans eller hennes intresse kommer du bli bortsållad direkt. Det är nämligen det som är nyckeln för att få komma till en anställningsintervju.

När du skapar ditt CV är det viktigt att tänka på att framhäva dina kvalifikationer och erfarenheter på ett positivt sätt utan att ljuga eller förvränga informationen. Det är också klokt att undvika att nämna negativa händelser eller aspekter som inte kan verifieras.

Hur skriver man ett CV?

Prydligt och rättstavat

För att komma till steg två i arbetsprocessen gäller det att klara av steg ett och det är ditt CV. Det bör vara lättläst med fokus på de viktigaste detaljerna, som tidigare anställningar, utbildningar och språkkunskaper eller vad annonsen hade eftersökt för talanger. En annan viktigt del är givetvis även att stavningen är korrekt. Använd ett rättstavningsprogram och läs ändå genom ditt CV tre eller fyra gånger. Har du skickat in ett med många stavfel kan du lätt uppfattas som outbildad, slarvig eller ointresserad. För hur intresserad är du egentligen av ett arbete om du inte ens kan lägga ner fem minuter på att korrekturläsa vad du skrivit.

Tips från experter

Ta tips från proffsen som vet vad de olika arbetsgivarna söker och hur du får fram det bästa på ditt CV. Arbetscoacher finns på nätet med syftet att hjälpa dig att få ett jobb. De har gratis information och värdefulla tips om hur du blir proffs på ett CV som är lätt att ta till sig

Presentation

Ge en personlig presentation där du delar med dig av dina intressen, om du har en flickvän/pojkvän eller barn, positiva egenskaper och din syn på livet. Att inkludera ett foto i din presentation kan vara en fördel.

Utbildning

Glöm inte att nämna skolor du har gått i. Bifoga kopior på betyg eller intyg som bekräftar din utbildningsbakgrund. Om du har genomfört ett högskoleprov, inkludera gärna resultatet som ett bevis på din akademiska förmåga och prestation.

Erfarenhet

Inkludera dina tidigare arbetsplatser och de erfarenheter du har fått därifrån. Undvik att inkludera jobb där du inte trivdes i eller där du har fått lämna på grund av egna misstag.

Referenser

Om du har positiva omdömen eller intyg från tidigare arbetsgivare, inkludera dem i ditt CV. Det är också viktigt att ange namn och telefonnummer till dina referenspersoner. Se till att du har deras tillstånd att använda dem som referenser innan du listar dem i ditt CV.

Aktiviteter

Om du är aktiv inom en förening eller sportklubb kan det vara värdefullt att nämna detta i ditt CV. Om du har haft några förtroendeuppdrag så kan du se till att inkludera namn och telefonnummer till dina referenser som kan intyga om ditt engagemang och dina ledaregenskaper.

Vad du erbjuder

Förse CV:t med en kort motivering som beskriver varför du är lämplig för tjänsten och hur du ser dig själv växa och dra nytta av de erfarenheter och utmaningar som rollen erbjuder..

Att skriva ett imponerande och välskrivet CV är en av de mest avgörande stegen i jobbsökningsprocessen. Det är din första chans att göra ett gott intryck på potentiella arbetsgivare och öppna dörren till anställningsintervjun. Genom att noggrant presentera din utbildning, erfarenhet och personliga egenskaper kan du framhäva din kompetens och lämplighet för den önskade positionen. Så ta dig tid att noggrant utforma ditt CV, för det är din biljett till arbetsmarknaden och din chans att övertyga arbetsgivare om din lämplighet och potential.