För den som är duktig finns möjlighet att tjäna pengar på att skriva. Det finns många frilansjobb för den som vill försöka tjäna en slant på att skriva texter.

Att skriva texter mot betalning är ett jobb går att göra varifrån som helst. Det gör det väldigt fritt och enkelt att komma igång. Den som vill kunna tjäna pengar på att skriva artiklar behöver ha vissa kunskaper och förmågor för att kunna bli framgångsrik. Du behöver:

 • Vara en duktig skribent
 • Kunna leverera det kunderna efterfrågar
 • Hålla tider och deadlines
 • Kunna hitta skrivjobb att utföra
 • Veta vilka priser dina tjänster är värda

En person som sysslar med att skriva texter åt andra, till exempel för att marknadsföra en produkt eller tjänst, kallas ofta för copywriter. Om du är oerfaren att skriva sådana texter kan du alltid prova på egen hand. Välj ut några produkter, tjänster eller platser att försöka beskriva i text. Tänk dig att du skriver åt en uppdragsgivare som vill marknadsföra produkten på sin hemsida.

Ofta ingår det i skrivjobb att göra viss research och sätta sig in i områden du ska skriva om. Texterna du skriver kan sedan fungera som din egen portfölj du kan visa upp för dina kunder när det är dags att ta ditt första skrivjobb.

Var hittar man jobb som skribent?

För att kunna tjäna pengar på att skriva texter gäller det förstås att hitta jobb.

Det finns en mängd olika sidor på nätet där frilansare kan annonsera ut sina tjänster, och där folk kan söka frilansare till sina projekt. Att erbjuda sin tjänst som till exempel artikelskrivare kan vara ett bra sätt att prova på livet som frilansskribent. Du kan då få uppdrag att skriva texter inom många olika områden, vilket kan ge värdefull erfarenhet.

Ett annat alternativ är att specialisera sig på ett visst område och tjäna pengar på att skriva artiklar inom just det området. Om du har något särskilt intresse kanske det finns folk som behöver texter kring det ämnet. Ju mer du skriver inom samma nisch blir du dessutom mer och mer kunnig eftersom du hela tiden gör research i ämnet. Exempel på nischer där det kan behövas skribenter är:

 • Finans och ekonomi
 • Barn och familj
 • Hälsa och träning
 • Personlig utveckling
 • Data och teknik
 • Smink och skönhetsprodukter
 • Egenföretagande
 • Skola och utbildning

Det finns helt enkelt mängder med områden som kan vara intressanta och där det kan finnas jobb som skribent. Det går även att tjäna pengar på att publicera texter på särskilda sajter, till exempel Hubpages. Där lägger skribenter ofta ut texter inom sin egen nisch och kan tjäna pengar om någon vill använda texten till något projekt på internet.

Hur mycket kan man tjäna på att skriva texter på nätet?

Det finns skribenter som helt lever på att skriva texter. De kan tjäna lika mycket som vid ett vanligt heltidsarbete. Duktiga och högt efterfrågade skribenter kan tjäna ännu mer. Nya skribenter utan ett kontaktnät eller referenser kommer ofta att få börja med en lägre ersättning för sina texter. Lönen kan variera mycket beroende på en mängd olika faktorer. Till exempel:

 • Hur stor erfarenhet du har
 • Hur mycket tid du vill lägga ner
 • Hur stor konkurrensen är
 • Dina referenser

Som frilansskribent väljer du själv hur mycket du vill ta betalt. Etablerade skribenter kan ofta tjäna mer, särskilt om de har återkommande kunder. Texter kan också ta olika lång tid så det är svårt som nybörjare att veta hur stor timlön man kommer att få. Ett tips är att börja ta några mindre jobb och känna dig för. Då får du en uppfattning om hur lång tid det tar, och hur mycket du skulle behöva ta betalt för att göra fler liknande jobb.

Ett annat alternativ är att vara med och lägga bud på projekt där folk söker skribenter, till exempel på Upwork. Där kan du se hur stort jobbet är och hur mycket andra bud ligger på.

Några tips för den som vill tjäna pengar på att skriva texter på internet

I början får man ofta leva med att jobba för ganska låg ersättning, åtminstone tills man bygger upp ett namn och får återkommande kunder. För att nå dit har vi några tips:

1. Planera din tid

Att tjäna pengar på att skriva artiklar är ett jobb som innebär en stor frihet. Du väljer själv varifrån du jobbar och när du ska jobba. Men när du väl har fått ett jobb kommer du att ha en deadline att hålla dig till. Ett vanligt misstag är att ta det för lugnt i början, och sedan bli jättestressad när det börjar närma sig inlämning. Planera din tid så att du kan klarar av alla jobb du tar på dig, utan att stressa ihjäl dig.

2. Ta bara jobb du klarar av

Tänk igenom vad du klarar av innan du accepterar ett nytt jobb som skribent. Om det är för kort tid, eller är ett område du är osäker på, kan det ibland vara bättre att tacka nej. Ditt rykte är det som ger dig jobb och det är bättre att vara ärlig och tacka nej, än att ta jobbet och inte kunna leverera.

3. Ta rimligt betalt

I början kan det vara svårt att veta hur mycket du ska ta betalt. Men när du har kommit igång börjar du få en känsla för vad folk är villiga att betala. Tänk långsiktigt lägg priset på en rimlig nivå så kommer du se att du får en del jobb. I takt med att du blir mer erfaren kommer dina tjänster naturligt att bli värda mer.

4. Förbättra ditt hantverk

Det bästa sättet att förbättra sitt skrifthantverk, är genom övning. Ju mer du skriver, och går igenom dina egna texter, desto bättre kommer de att bli. Utnyttja tiden mellan jobben till att bli en bättre skribent, det kommer göra skrivandet enklare och höja kvalitén på texterna.

5. Leta runt efter jobb

Som frilansande skribent har du inte alltid jobb framför dig. Ägna lugnare perioder åt att leta efter nya jobb, eller prova nya sajter du kan lansera dina tjänster på.