Att skaffa barn innebär inte bara att du får ett barn och någon att ta hand om och beskydda utan du får också ett antal kostnader. Men med lite vettig planering och lite koll på utgifterna behöver det inte bli så dyrt utan att man tummar på utgifterna. Man kan kallt räkna med att få mycket kläder och den stora fördelen med det är att riktigt små barn sliter inte på kläderna – det gör tvättmaskinen. Så begagnade kläder från släkt och vänner kan se riktigt fina ut och fungera bra trots att de har använts av flera barn tidigare.

Saker som kostar mycket

En riktigt stor investering som man kan behöva börja att spara till innan man köper kläder till bebisen är en bra barnvagn och en säker barnstol av typen babyskydd eller liknande. En ligg-bilstol känns som en helt onödig investering för de flesta eftersom små barn ofta sover lika bra liggande som sittandes så det är bara om du ska börja ett barns liv med att åka på långsemster med bilen som det kan behövas.

Men en barnvagn kan man betala hur mycket man vill för eller så lite man vill. Man kan antingen köpa en begagnad barnvagn eller en helt ny. Köper du en begagnad barnvagn bör du tänka på att de flesta barnvagnstillverkare inte står för garantin till någon annan än den första köparen. Så köp ingen märkesbarnvagn för en mindre förmögenhet som begagnad utan då kan det vara ett alternativ att köpa en billigare men med garantier.

Eftersom vi har det kallt här på vintern och hösten och våren kan innebära rusk och blåsväder kan en bra åkpåse kan vara en bra investering. En bra åkpåse tål väder och vind, har gärna plats för en extra filt och hål för att passas in i en barnvagn den tagen du byter till sittdel. Innan jag fick barn tänkte jag att jag aldrig skulle använda selen i barnvagnen – den kändes grotesk och medeltida. När barnet blev mer aktiv förstod jag varför det finns selar och är djupt tacksam över selen. Små barn är snabbare än vad man kan ana.

Saker som man inte ska köpa bagagnat

Det som jag aldrig skulle köpa begagnat är bilstolen – en bilstol är för det första en färskvara. Ju äldre den blir dess då sämre håller den i en krocksituation. Dessutom kan en bilstol ha skador som inte syns. Så hur mycket jag än är för återvinning så skulle jag aldrig ta emot en begagnad bilbarnstol om det inte är en person jag känner mycket väl.

Roliga leksaker till barn är också något man brukar få i drivor och vad än tillverkarna säger – barn behöver inte 1000 olika leksaker och dom får inte det där lilla extrasprånget av en leksak. Det viktigaste för ett barns utveckling är faktiskt du – att du engagerar dig, leker och samspelar med barnet.