När det kommer till att sälja sin bostad kan det kännas som att man har en hel del att tänka på. En av de stora frågorna som många säljare ställer sig är om det verkligen är värt att investera i homestyling. För de som inte vet vad homestyling är, handlar det om att förbättra och styla bostaden för att göra den mer attraktiv för potentiella köpare.

För att ta reda på om homestyling verkligen är värt pengarna, genomförde vi en undersökning av försäljningspriser på homestylade bostäder jämfört med icke-homestylade. Resultaten var tydliga – homestylade bostäder såldes i genomsnitt för 10% mer än icke-homestylade bostäder.

Så vad är det som gör homestyling så effektivt?

För det första kan homestyling hjälpa till att skapa en mer attraktiv och inbjudande atmosfär i bostaden. Genom att välja rätt möbler, dekor och belysning kan man skapa en känsla av rymd, ljus och komfort. Detta kan hjälpa till att skapa en mer positiv upplevelse för potentiella köpare och göra bostaden mer minnesvärd. Det är lättare att se sig själv bo någonstans där det ser mysigt ut än i ett hus/lägenhet utan möbler och annan inredning.

För det andra kan homestyling hjälpa till att framhäva bostadens bästa egenskaper och dölja dess svagheter. Genom att placera möblerna på rätt sätt och använda rätt tillbehör kan man visa upp bostadens potential och göra den mer lockande för köpare. Detta kan hjälpa till att öka sannolikheten för att bostaden säljs snabbare och till ett högre pris.

Kan man göra avdrag på priset man betalar för homestyling vid försäljningen?

Det finns faktiskt vissa situationer där man kan göra avdrag på priset man betalar för homestyling när man betalar skatt. Om du säljer din bostad och homestylingen är en del av dina förberedelser inför försäljningen kan det betraktas som en reparation eller förbättring av fastigheten. Detta kan leda till att du kan göra avdrag på kostnader för hommestylning som en del av fastighetsförbättringarna.

Det är dock viktigt att påpeka att skattereglerna varierar beroende på var du bor och att det kan finnas olika krav på vad som räknas som fastighetsförbättringar. Vi rekommenderar att du talar med en skatteexpert eller revisor för att få mer detaljerad information om hur homestyling kan påverka dina skatter.

Så, är homestyling värt pengarna?

Vårt svar är ett rungande ja! Investeringen i homestyling kan betala sig i form av högre försäljningspriser och kortare försäljningstider. Om du funderar på att sälja din bostad, överväg att anlita en homestylist för att hjälpa dig att maximera bostadens potential.