Ibland har man helt enkelt inte tid att läsa en hel blogg. Därför har vi satt ihop en snabbguide du kan utgå ifrån när tiden är en bristvara. En hållbar privatekonomi ska vara en möjlighet, inte ett hinder.

STEG 1: GÖR EN ÖVERSIKTS BUDGET

En budget behöver inte vara avancerad och långdragen. Börja med att skriva ner dina inkomster (lön, studielån, bidrag etc.). Skriv sedan ner dina fasta kostnader (hyra, försäkringar, lån, mat etc.). Resterande pengar som du får över delar du upp i 2 grupper – nöjespengar och sparpengar.

Nöjespengarna får du använda till vad du vill under månaden. Sparpengarna ska du inte röra (sätt dessa på ett eget sparkonto direkt när lönen/inkomsten kommer). Spara minst 10% av din disponibla inkomst (om du har möjlighet, men tänk på att det bästa sparandet är det som blir av).

STEG 2: SE ÖVER UTGIFTERNA

Det är vanligt att man inte har alla utgifterna under kontroll. Framförallt är det prenumerationstjänster och lån/avbetalningar som brukar ”rulla på”.

Hur många streamingtjänster (Netflix, HBO, etc.) har du som faktiskt används? När tittade du efter ett billigare elavtal eller en billigare internetleverantör senast? Idag är konkurrensen hård, kanske går din internetleverantör med på att sänka din kostnad om du planerar på att säga upp deras tjänst.

STEG 3: SPARA TILL EN BUFFERT

Det första dina sparpengar ska gå till är en s.k. buffert. Detta är pengar som ska ligga på en vanligt sparkonto. Bufferten ska bara användas vid oförutsedda händelser. Ex. om du blir sjukskriven eller bilen går sönder. Sträva efter att ha minst 3 månaders utgifter i buffert.

STEG 4: INVESTERA

När din buffert är på plats är det dags att börja investera pengarna som du får över varje månad. Då nyttjar du ränta-på-ränta-effekten och får dina pengar att växa övertid. Här är det viktig att vara långsiktig. Pengar du behöver inom 5 år ska inte investeras på börsen. Vi själva använder fondroboten Lysa till vårt automatiska månadssparande.

STEG 5: UPPFÖLJNING

Att följa upp sin privatekonomi är viktigt. Då märker du om din budget är hållbar över längden. Gör en uppföljning varje kvartal. Har din inkomst eller dina fasta utgifter förändrats? Målet är att hitta en balans mellan inkomst och utgifter som är hållbar i längden.