Är du rädd för att du inte har tillräckligt solid koll på din pension och ekonomi i stort? Då är du långt ifrån ensam. Många svenskar anser att de har liten eller ingen koll på sin pension. Det är skrämmande. Självfallet är det också skrämmande för gemene man som inte vet vad de kan räkna med när de väl går i pension. Systemen som vi har i Sverige är inte alls uppskattade. Allmän pension, premiepension, inkomstpension, tjänstepension och privat sparande; det är mycket att hålla koll på.

Premiepensionen

Premiepension är den del av den allmänna pensionen som du kan påverka själv. Myndigheten som kontroller premiepensionen heter Premiepensionsmyndigheten. Systemet infördes år 2000 och det är den här delen som du själv väljer att sprida ut över fonder som ingår i premiepensionens utbud. Det är närapå 1000 stycken att välja mellan nu. Du kan maximalt välja fem fonder. Har du aldrig någonsin gjort något val kommer du att tvångsplaceras i sjunde AP-fonden som är statligt förvaltad.

Inkomstpensionen

Inkomstpensionen är 16 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar. Det här är en stor del av din pension. Jämför premiepensionen som endast är 2,5 procent. Det är det här som gör att de som har välbetalda jobb får en kraftig pension jämfört med de som tjänar väldigt lite pengar.

Tjänstepension

Alla har inte tjänstepension. Det är beroende på ditt arbete och om du omfattas av ett kollektivavtal. Det finns dock arbetsgivare som inte kör med kollektivavtal som ändå erbjuder tjänstepension.

Privat sparande

Privat sparande är precis som det låter. Du avsätter själv så mycket som du vill för din pension. Det är en bra rekommendation att börja med ett privat pensionssparande tidigt. Små pengar som avsätts kontinuerligt kan över tid bli stora pengar.