När hade ni en firmafest på jobbet sist? Om det var ett tag sedan så är det hög tid att planera en rolig tillställning för era medarbetare. Att arrangera en fest på jobbet brukar bli väldigt roligt eftersom alla slappnar av och roar sig tillsammans för en kväll. Men inte nog med det, det är också ett jättebra sätt att tala om för medarbetarna hur mycket deras insats på företaget uppskattas. För att er firmafest skall bli ett riktigt lyckat kalas så har vi satt ihop några tips på vad man bör tänka på när man vill arrangera en firmafest.

Budget för firmafesten

Din budget är viktig när du planerar en firmafest eftersom det kan bli rätt dyrt med både mat, dryck och underhållning för ett större sällskap. Räkna in hyran för lokalen, catering, ev. musikframträdande, gåvor osv. Gör en beräkning på vilken slutsumma du kan tänkas hamna på. Passar det vad du hade i åtanke? Om inte så får du börja leta efter billigare alternativ vad gäller upplägget. Om det blir dyrare än väntat så kan du också välja att gästerna får betala en mindre summa per person för att täcka vissa kostnader. Många har inget emot detta om de kan se en trevlig firmafest med sina arbetskollegor framför sig. Om du är osäker så kan du låta medarbetarna rösta om de tycker att det är ett bra alternativ eller inte.

planera firmafest

Underhållning

Underhållning på en firmafest är ofta mycket uppskattat. Varför inte bjuda in ett bra band som får fart på festen, då kanske det kan bli lite dans också. Om barn är inbjudna så kan det vara roligt med en clown eller en trollkarl som kommer dit.

Gåvor

Varje företag har sin speciella kultur vad gäller att uppmärksamma födelsedagar, giftermål, barnafödslar osv. Ofta är det personalavdelningen som sköter detta men om det är ett mindre företag så kan det vara vem som helst i personalen som har hand om detta. Att uppmärksamma varandra på ett företag på det sättet är både viktigt och uppskattat. Att få en gåva på sin födelsedag gör de allra flesta personer glada och kan betyda mycket. När ni skall arrangera en firmafest är det vanligt att personalen får gåvor från företaget som tack och för att visa uppskattning. Idag finns det väldigt många företag som specialiserar sig på just företagsgåvor och det finns otroligt mycket att välja på.

ge gåvokort till anställda

Varför bör ni ge en gåva?

Som sagt handlar det om uppskattning och vänlighet. Om ni har er firmafest innan jul så blir gåvokort som julklapp till personalen.

En gåva kan vara så många saker, t.ex kan du ge bort en fin kokbok för att inspirera till en godare vardag. Eller så kan ni ge bort en upplevelse som den anställde kan ta med sin partner eller en vän på. Det finns också många bra gåvokort där de anställda själv kan välja från en samling produkter vad de vill ha. Fördelen med det upplägget är att då kan de styra lite över gåvan och du undviker att kokboken bara blir liggande hemma hos dem som mest äter färdiglagat. Nackdelen är att det kan kännas lite opersonligt men detta är något man får känna in själv och välja vad som kan passa bäst för just er personal.

Om du arrangerar en firmafest i t.ex Göteborg kan det vara en idé att ge bort något med lokal anknytning. Anders Hilmersson har t.ex skrivit en bok om över 100 olika promenader i Göteborg med omnejd, boken heter Göteborgarnas promenadguide och har blivit en riktig succé.

Tänk på att en företagsgåva har vissa begränsningar i pris rent skattemässigt, en julgåva får som exempel inte kosta över 500 kr inkl moms.

En firmafest skall var en trevlig och avslappnad tillställning där alla har möjlighet att interagera och lära känna varandra bättre. Du som arrangör är ansvarig för att ha hela kvällen planerad och det är också ditt ansvar att se till så att allt fungerar som tänkt. Med dessa tips behöver det inte bli svårt men det tar trots allt lite tid att fixa en bra fest. Men om det blir en succé så kommer du att bli allas favorit!