Sliter du med begränsad ekonomi och tycker det är svårt att få vardagen att gå ihop? Då gäller det att hålla motivationen uppe och ta nya tag för att komma ur den onda cirkeln. Det finns en del tips man kan göra för att få kontroll över ekonomin och det finns många punkter där man kan spara in och korta onödiga kostnader på. Här är våra bästa spartips till dig med begränsad ekonomi.

1. Betala fasta utgifter varje månad

Man ska alltid prioritera de viktigaste utgifterna först, som huslån, försäkringar, lån och så vidare. Om man gör sig av med dessa räkningar samma datum en gång i månaden, vet man hur mycket pengar man har över till andra saker resten av månaden. Samtidigt som man är säker på att det viktigaste är betalt. Det kan vara klokt att lägga in autogiro till dagen efter löning för fasta utgifter. Du bör se till att alla fasta utgifter dras samtidigt varje månad, så har du en bra översikt.

begränsat ekonomi

 

2. Handla en gång i veckan

Du kan spara mycket pengar på mat om du låter bli att småhandla flera gånger i veckan. Om du gör en veckomatsedel för hela veckan och handlar till exempel på måndagar har du garanterat sparat in massvis med pengar. Om du undviker att handla i flera affärer samma vecka märker du snabbt att du sparar pengar. Och du kommer att lägga märke till hur dyrt det blir med extra besök när du slänger ner extra påsar med chips eller godis – godis är dyrt!

3. Gör en budget över dina utgifter.

För att se hur mycket du betalar i fasta utgifter varje månad lönar det sig att göra en budget. Du skriver ner alla fasta utgifter (huslån, försäkringar, mobilräkningar, internet med mera) samtidigt som du lägger in alla andra utgifter du har i månaden. Sätt till exempel in mat 4 000 kr varje månad, sparpengar och till diverse utgifter. Om du klarar att hålla budgeten vet du att lönen varar månaden ut – och kanske får något över.

4. Undvik impulsköp

Det viktigaste om man vill spara pengar när man har begränsad ekonomi är att inte impulshandla. Det vill säga att om man klarar av att gå förbi de frestande hyllorna i butiken, antingen i mataffären eller på köpcentret. Om det inte är något du absolut behöver frestas du inte att köpa det heller. Det är viktigt at vara så pass ärlig mot sig själv att man medger att man har en begränsad ekonomi och kanske inte kan unna sig det man absolut vill ha den närmaste tiden.

5. Spara de små medlen

Att spara är väldigt viktigt, men också att ha en liten buffert eller reservpengar för när man har tajt med pengar. Men det är inte säkert att man klarar att spara så mycket pengar när det finns så mycket som ska betalas. Därför rekommenderar vi att man lägger in ett fast sparande tillsammans med räkningarna som går till ett sparkonto. Klarar du att spara 500 kronor varje månad är det pengar du garanterat kommer ha användning av i framtiden.

6. Kan du jobba mer?

En ‹‹enkel›› lösning på pengaproblem är att öka inkomsten. Kanske arbetar du lite färre timmar och kan öka lite i tid? Det är svårt för oss att säga, men vi rekommenderar att man försöker att öka inkomsten. Ekonomin blir omedelbart bättre och 2 – 3 000 kronor kommer att ge en märkbar förändring i din dåliga ekonomi.

7. Köp begagnat – inte nytt

Vårt sista spartips till dig med begränsad ekonomi är att undvika att köpa nytt. Genom en snabb sökning på Blocket hittar du många fina saker till riktigt reducerade priser. Använda grejer betyder inte alltid att de är dåliga. Det finns många fina saker i Sverige som är nya, men till väldigt låga priser. Det finns många tusen att spara på att köpa begagnat än att köpa nytt.